Printer Friendly Version Филмски фестивал BaNeFF @ 21 December 2018 11:44 AM

У Стокхолму је, 19-21. децембра 2018. године, одржан седми по реду „Нови балкански филмски фестивал – BaNeFF“. Гости Фестивала били су редитељи: Олга Лазебник из Украјине, Александар Вујовић из Црне Горе, Александар Рељић и Милош Шкундрић из Србије, као и Милан Петковић из Босне и Херцеговине.
У оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата и учешћа Србије, програм Фестивала је, на предлог српског Министарства културе и информисања, укључио филмове из Србије - „Дуго путовање у рат/Long road to war “, редитеља Милоша Шкундрића и „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе/Serbs on Corfu – A Hundred Years since Albanian Golgotha“, редитељке Слађане Зарић.
Пројекцијама филмова је присуствовала шведска публика, углавном уметници и ученици, као и амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској Драган Момчиловић, који је учествовао у дебати након филмске пројекције.
Жири BaNeFF 2018 фестивала кратког и документарног филма, састављен од редитеља Микаела Руткаја и Хулина Хокана Пиениовског, као и публицисте Олгице Линдквист, одлучио је да „Награду за најбољи филм“ додели филмовима: „Исти/The Same“, редитеља Дејана Петровића и „Дуго путовање у рат/ Long road to war“, редитеља Милоша Шкундрића.
„Награда за најбоље женско остварење“ дата је редитељки филма „Окупирани биоскоп/ Occupied cinema“, Сенки Домановић.
Жири је одлучио да „Специјалну награду“ додели филму „Veruda/ A Film About Bojan“, Игора Брзиновића.
„Фестивалске специјалне награде за храброст сведочења“ добили су филмови:
1)”Бомбы кото рыевзорвали мир/The bombs that blew up peace”, 2017, документарац о бомбардовању Београда 1999, Украјина, редитељ Олга Лазебник,
2) “Enkel/Grandson”, 2018, документарац, Србија, редитељ Александар Рељић и
3)”Јужни потез/ Southern Move”, 2018, документарац, БиХ, редитељ Милан Петковић.
“Фестивалска диплома” дата је кратком филму “ The Last Gift”, 2011, из Црне Горе, редитеља Александра Вујовића.