Printer Friendly Version Билатералне консултације у области безбедносне политике између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Краљевине Шведске @ 31 January 2019 05:09 PM

Амбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћник министра спољних послова Републике Србије за безбедносну политику, одржао је билатералне консултације у домену безбедносне политике са Јулиусом Лиљестромом, замеником генералног директора – шефом Департмана за европску безбедносну политику Министарства иностраних послова Краљевине Шведске, 31.јануара 2019.године у Стокхолму.
Током разговора, који представљају наставак билатералних консултација реализованих 5-6. марта 2018. године у Београду, размењена су искуства у области партнерске сарадње Србије и Шведске кроз НАТО програм Партнерство за мир, сарадње Србије са ЕУ у оквирима безбедносне политике, као и у домену суочавања са савременим безбедносним изазовима, учешћа у међународним мировним мисијама и операцијама и сарадње на плану разоружања, борбе против пролиферације оружја за масовно уништење и контроле наоружања.
У оквиру радног ручка, коме су домаћини били заменик генералног директора за европску безбедносну политику Јулиус Лиљестром и заменица генералног директора за европска питања шведског Министарства иностраних послова Хелен Едвардс, размењена су мишљења о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, актуелним кретањима у дијалогу Београда и Приштине, напорима Р.Србије у процесу приступања ЕУ, као и сарадњи са ЕУ на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике.
Током посете Стокхолму, амбасадор Филиповић је имао састанак и са руководством престижног Међународног института за мировна истраживања – SIPRI.

31. јануар 2019.