Printer Friendly Version Учешће државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Немање Стевановића на Министарској конференцији високог нивоа о Западном Балкану у Стокхолму @ 26 June 2019 03:34 PM

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић учествовао је на Министарској конференцији високог нивоа о Западном Балкану, у Стокхолму, 24. јуна 2019. године, коју су традиционално, трећи пут по реду, организовали Министарство иностраних послова Краљевине Шведске и Делегација Европске комисије у Стокхолму. Претходне конференције са фокусом на Регион одржане су у Стокхолму у децембру 2015. и мају 2017. године.

Овом приликом, у оквиру Конференције у „Европској кући" - седишту Делегације Европске комисије у Стокхолму, одржана је панел дискусија, посвећена европској перспективи и развоју региона Западног Балкана, уз уводна обраћања шведске министарке иностраних послова Маргот Валстром и директора за Западни Балкан у Европској комисији Руиз Калавере, као и излагања министара спољних послова, државних секретара и других представника из Региона ЗБ.

У свом обраћању на панелу, државни секретар Стевановић је истакао опредељеност Србије за остварење пуноправног чланства у Европској унији, те конкретне резултате постигнуте на плану спровођења реформи, уз оријентисаност ка даљем јачању добросуседских односа и унапређењу регионалне сарадње. Посебно је указао на значај решавања питања КиМ као предуслова за дугорочну стабилност Региона. У том контексту, у циљу повратка дијалогу, назначио је неопходност повлачења одлуке Приштине о увођењу такси на српску робу, као и уздржавања од предузимања других провокативних, једностраних мера.

На маргинама Конференције, државни секретар Немања Стевановић је имао тет-а-тет билатерални сусрет са домаћином, министарком иностраних послова Краљевине Шведске Маргот Валстром, током кога је потврђена шведска подршка европском путу Србије и Региона Западног Балкана, уз истицање да је остварење европске перспективе Западног Балкана важно за његову стабилност и просперитет, али и да је у дугорочном интересу ЕУ. Обострано је констатована потреба за даље снажење билатералне сарадње Србије и Шведске на економском и инвестиционом плану.

Након политичког дела Министарског скупа о Западном Балкану у Стокхолму, одржан је и бизнис форум, уз учешће шведске министарке за трговину и нордијску сарадњу Ан Линде, представника Шведског инвестиционог и трговинског савета – „Business Sweden", надлежних министара економије са ЗБ, као и функционера престижних шведских компанија заинтересованих за улагања у Региону. Републику Србију је на овом делу Конференције, под називом „Економски развој на ЗБ – приоритетни сектори за финансијску подршку из фондова ЕУ и Међународних финансијских институција", представљао министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је имао излагање о развоју иновационог амбијента у Србији, уз истицање улоге млађе генерације.