Printer Friendly Version Učešće državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanje Stevanovića na Ministarskoj konferenciji visokog nivoa o Zapadnom Balkanu u Stokholmu @ 26 June 2019 03:37 PM

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović učestvovao je na Ministarskoj konferenciji visokog nivoa o Zapadnom Balkanu, u Stokholmu, 24. juna 2019. godine, koju su tradicionalno, treći put po redu, organizovali Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Švedske i Delegacija Evropske komisije u Stokholmu. Prethodne konferencije sa fokusom na Region održane su u Stokholmu u decembru 2015. i maju 2017. godine.

Ovom prilikom, u okviru Konferencije u „Evropskoj kući" - sedištu Delegacije Evropske komisije u Stokholmu, održana je panel diskusija, posvećena evropskoj perspektivi i razvoju regiona Zapadnog Balkana, uz uvodna obraćanja švedske ministarke inostranih poslova Margot Valstrom i direktora za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Ruiz Kalavere, kao i izlaganja ministara spoljnih poslova, državnih sekretara i drugih predstavnika iz Regiona ZB.

U svom obraćanju na panelu, državni sekretar Stevanović je istakao opredeljenost Srbije za ostvarenje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, te konkretne rezultate postignute na planu sprovođenja reformi, uz orijentisanost ka daljem jačanju dobrosusedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje. Posebno je ukazao na značaj rešavanja pitanja KiM kao preduslova za dugoročnu stabilnost Regiona. U tom kontekstu, u cilju povratka dijalogu, naznačio je neophodnost povlačenja odluke Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu, kao i uzdržavanja od preduzimanja drugih provokativnih, jednostranih mera.

Na marginama Konferencije, državni sekretar Nemanja Stevanović je imao tet-a-tet bilateralni susret sa domaćinom, ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske Margot Valstrom, tokom koga je potvrđena švedska podrška evropskom putu Srbije i Regiona Zapadnog Balkana, uz isticanje da je ostvarenje evropske perspektive Zapadnog Balkana važno za njegovu stabilnost i prosperitet, ali i da je u dugoročnom interesu EU. Obostrano je konstatovana potreba za dalje snaženje bilateralne saradnje Srbije i Švedske na ekonomskom i investicionom planu.

Nakon političkog dela Ministarskog skupa o Zapadnom Balkanu u Stokholmu, održan je i biznis forum, uz učešće švedske ministarke za trgovinu i nordijsku saradnju An Linde, predstavnika Švedskog investicionog i trgovinskog saveta – „Business Sweden", nadležnih ministara ekonomije sa ZB, kao i funkcionera prestižnih švedskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Regionu. Republiku Srbiju je na ovom delu Konferencije, pod nazivom „Ekonomski razvoj na ZB – prioritetni sektori za finansijsku podršku iz fondova EU i Međunarodnih finansijskih institucija", predstavljao ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je imao izlaganje o razvoju inovacionog ambijenta u Srbiji, uz isticanje uloge mlađe generacije.