Printer Friendly Version Посета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Бранислава Недимовића Краљевини Шведској, 19-20.септембра 2019. @ 26 September 2019 09:45 AM

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић боравио је у билатералној посети Шведској, 19-20.септембра 2019. Том приликом, састао се са шведском министарком за рурална питања Јени Нилсон, генералном директорком Шведске агенције за међународну развојну сарадњу - СИДА Карин Јемтин и сарадницима, генералном директорком Шведске агенције за храну Аником Солстрем, као и представницима Пољопривредног универзитета у Упсали - деканом Маријом Кнутсон Ведел, ректором за међународну сарадњу Илвом Хилбур, шефовима катедри за екологију и продукцију житарица Аном Лундхаген и Каролином Глин и професором Велемиром Нинковићем.
Током разговора министра Недимовића са министарком Нилсон, размотрене су могућности за унапређење сарадње две земље у домену пољопривреде, посебно на плану производње и пласмана српских органских пољопривредних производа на шведско тржиште. Главне теме састанака у Шведској агенцији за храну и СИДА обухватиле су упоредну праксу у домену сертификације производа, те потенцијал за јачање трговине пољопривредним производима са Шведском, нарочито извоза српског органског сушеног бобичастог воћа. Сусрети на Пољопривредном универзитету у Упсали су искоришћени за упознавање са начином функционисања и организације ове академске установе, као и за интензивирање постојеће билатералне размене студената и научног особља са одговарајућим универзитетима у Србији.
Такође, током посете, министар Недимовић се срео и са потенцијалним шведским увозницима српске органске хране, који су најавили посету Београду, ради ступања у контакт са српским компанијама за производњу и прераду воћа.