Printer Friendly Version Посета министра за заштиту животне средине Горана Тривана Стокхолму, 25-26.новембар 2019. @ 30 November 2019 10:22 PM

Министар за заштиту животне средине Републике Србије Горан Триван је боравио у посети Краљевини Шведској, 25-26.новембра 2019, током које се састао са шведском министарком за животну средину и климу и заменицом премијера Изабелом Левин, генералним директором Шведске агенције за заштиту животне средине Бјорном Рисингером и генералним директором Шведске агенције за хемикалије Пером Енгквистом. Такође, делегација Министарства заштите животне средине Р.Србије је имала сусрет и са заменицом директора за Европу и Латинску Америку у Шведској агенцији за међународну развојну сарадњу Кристином Хартлер.
У свим разговорима су потврђени добри билатерални односи и посвећеност две земље развијању чвршће сарадње о питањима заштите животне средине. Министар Горан Триван је на састанку са министарком Левин представио активности и резултате рада Министарства у контексту припрема за отварање поглавља 27 (животна средина) у оквиру процеса приступања Србије чланству у ЕУ. Шведска министарка Изабела Левин је позитивно оценила досадашње резултате Србије на унапређењу стања животне средине, изражавајући подршку даљим напорима у овој области и остварењу европске перспективе Србије. На састанцима са представницима надлежних шведских агенција оцењено је да могућности за јачање сарадње Србије и Шведске у заштити животне средине постоје у оквиру спровођења постојећих пројеката у Србији, пре свега за  пречишћавање отпадних вода и управљање комуналним отпадом, као и нових пројеката на регионалном, националном и локалном плану.