Printer Friendly Version Фестивал Новог Филма сa Балкана @ 14 February 2020 05:48 PM

Девети Фестивал  новог филма с Балкана између 14. и 16. фебруара с продужетком новог Клуба љубитеља филма БАЛКАН понедељак у Зити - 9, 23. марта и 11. маја
Фестивал Новог Филма с Балкана, заједно с Шведским филмским институтом, градом Стокхолмом, АБФ Стокхолм, и Шведским институтом позива вас на девети Фестивал новог балканског филма 2020 у ЗИТИ најстаријем биоскопу у Стокхолму између 14-16. фебруара 2020.
За ових девет година приказали смо преко 100 дугометражних играних филмова, преко 200 кратких и документарних. Угостили смо преко стотину гостију, филмских ствараоца с Балкана. Приређивали панеле, разговоре, редионице и дискусије на тему филма. Поделили смо преко 60 награда за најбоље филмове, најлепше женско стваралаштво на филму, награде публике и специјалне награде. Ћири су нам били највећа имена из света филма у Шведској Лена Ендре, Тобијас Јелм, Оса Калмер, Стиг Ларсон, Сирил Хелман, Ивица Зубака. Много покретних слика је прошло севером Еверопе захваљујући БаНеФФу.
Не би да се хавлимо али смо највећи филмски фестивал који приказује филмове с Балкана и региона у свету, ван полуострва, места пресека истока и запада, врата Европе. Овогодишњу слекецију чине филмови из Србије Делиријум Тременс редитеља Горана Марковића, победника Фестивала 2018. с филмом Слепи путник на броду лудака, Краљ Петар Први редитеља Данила Ристовског, Засшаванака за војнике редитеља Предрага Гаге Антонијевића, као и филмови из региона Северне Македоније Бог постоји и његово име је Петруња, редитељке Теоне Митеске, Хрватске Дневник Дијане Будисављевић у режији Дане Будисављевић, филм из Црне Горе ГРУДИ редитељке Марије Перовић, као и копродукција Америке, Босне и Херцеговине и Србије Шавови, филм редитеља Мирослава Терзића. Из Русије нам стиже филм Балканска међа редитеља Андреја Волгина, а из Бугарске Слика с Јуки редитеља Лахезара Аврамова. 
Девет филмова оцењиваће професионални жири угледних филмских радника у Шведској: глумац Јими Линдстром, Алберт Аврамовић – продуцент, Марио Адамсон  - продуцент и шеф преса  Шедској филмског института Јан Јорансон.  Нагараде ће бити доделљиване у исте четири главне категорије: Најбољи филм, Најбољи женски филмски рукопис, Награда публике и Специјалне награде.
Специјална гошћа овогодишњег Фестивала је Наташа Дракулић сценаристкиња и писац за децу и одрасле, уредница на РТС дечијег програма и ко-сценриста филма Заспаванак за војнике. Она ће се представити својим филмом али говориће и о занимљивим серијама које ради и плановима за будућност.
У току Фестивала биће представљене туристичке лепоте Балкана кроз приз,у филма преко Етос Травел-а, а биће одржана радионица и панел на тему женско филмско стваралаштво на Балкану!
Сигурно је да не можемо да пребројимо све активности за време Фестивала као например завршну журку у О-барену у Стурехофу у центру града, када ћемо Стокхолм претоврити у музичку бомбу добре забаве и дружења с Балкана.
Карте се купују на билатарници биоскопа ЗИТА
Биргер Јарлсгатан 37, или као ФЕСТВАЛСКА пропусница за све пројкеције заједно.
БаНеФФ 2020 турнеја наставља после према градовима: Норкопинг, Гетеборг, Малме, Вестерос, Умео, Норвешку - Осло, Берген и за Финску. Више детаља на  www.baneff.com
Контакт с главним организатором Balkan New Film Festival  - BaNeFF 2020, www.baneff.com, mail: info@baneff.com, tel. 08 221190

ДОБРОДОШЛИ!!! на једно узбудљиво филмско путовање које каже више него обични биоскоп
Срдачно Јелена Мила, директорка фестивала