Printer Friendly Version Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, Stokholm, 18.februar 2020. @ 24 February 2020 01:19 PM

Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj je organizovala prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, 18.februara u „Evropskoj kući“ - sedištu Delegacije EU u Stokholmu. Događaju se odazvalo 207 gostiju, uključujući predstavnike švedskih institucija, na čelu sa prvom zamenicom predsednika Riksdaga Osom Lindestam i generalnom direktorkom za EU u švedskom Ministarstvu inostranih poslova Helen Edvards, diplomatskog kora, SPC i srpske dijaspore (članovi udruženja i klubova iz Stokholma i Geteborga, privrednici i kulturni stvaraoci).
Nakon izvođenja švedske i srpske himne, skup je pozdravnim govorom otvorio ambasador Momčilović. Ambasador je, tokom izlaganja, ukratko podsetio na istorijat srpsko-švedskih diplomatskih odnosa koji ove godine beleže 103. godišnjicu od uspostavljanja, uz osvrt na situaciju u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnu bilateralnu saradnju, realizovane posete srpskih zvaničnika Stokholmu tokom protekle godine i očekivanje nastavka uspešne saradnje i kroz organizaciju poseta visokih švedskih funkcionera Beogradu u predstojećem periodu.
Kao i prethodnih godina, ovogodišnji prijem povodom Dana državnosti je predstavljao dobru priliku za okupljanje i razmenu mišljenja predstavnika srpske dijaspore iz različitih delova Švedske.