Printer Friendly Version ИЗБОРИ 2020. године @ 9 March 2020 03:53 PM

Редовни парламентарни избори биће одржани 26. априла 2020. године.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/-2020?lang=cyr


http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/


Указујемо да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији, што је регулисано чланом 10 Закона о избору народних посланика. Наведени члан гласи: „Право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији“.
Право да гласају у иностранству имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања бораве у иностранству. Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ).


Проверу да ли сте уписани у бирачки списак можете извршити овде:

http://https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уколико желите да се пријавите за гласање у иностранству, у Амбасади Републике Србије у Стокхолму, а испуњавате законске услове, потребно је да доставите читко попуњени Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије на адресу Амбасаде Републике Србије у Стокхолму. Документа можете доставити електронском поштом konzul.rs@telia.com (subject: презиме и име – пријава за гласање), факсом на број: Fax  08/218 495, или поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209.

Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде ovde.

Уколико утврдите да нисте уведени у Јединствени бирачки списак, а испуњавате законске услове,  потребно је да доставите читко попуњени Захтев за упис у јединствени бирачки списак и копију пасоша или личне карте Републике Србије, као и попуњени Захтев за гласање у иностранству, на адресу Амбасаде Републике Србије у Стокхолму. Документа можете доставити електронском поштом konzul.rs@telia.com (subject: презиме и име – пријава за увођење у ЈБС), факсом на број: Fax  08/218 495, или поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavagen 70, 100 41, box 26209. 

Образац пријаве за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете да преузмете овде.

Захтев за гласање у иностранству може се поднети преко дипломатско-конзуларног представништва, почев од 05.03.2020. године а најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 04.04.2020. године.