Printer Friendly Version Селаковић и Линде: Снажно партнерство Србије и ОЕБС-а @ 25 May 2021 09:33 AM

24. мај 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са председавајућом ОЕБС-у и министарком иностраних послова Краљевине Шведске Ан Линде.

На заједничкој конференцији за новинаре Селаковић је рекао да је за Србију ОЕБС једна од најважнијих безбедносних међународних организација и додао да је наша земља одувек била и јесте посвећена јачању капацитета ОЕБС-а.

С тим у вези, прецизирао је да тренутно у оквиру мисија ОЕБС-а службује 46 наших грађана.

„Са великом пажњом пратимо активности шведског председавања ОЕБС-у и подржавамо приоритете који су постављени од стране шведског председавања, а које је данас министарка Линде имала прилику да изнесе на састанку. Такође, подржавамо и напоре ОЕБС-а да у наредном периоду успе да пронађе пут за стварање консензуса по питању усвајања буџета ОЕБС-а за 2021. годину“, рекао је Селаковић.

Истакао је да је ОЕБС за Србију од нарочите важности имајући у виду да се на територији наше земље налазе две мисије ОЕБС-а, у Београду и Приштини.

„Са мисијом ОЕБС-а у Београду имамо изузетну сарадњу. Помоћ и подршку на путу Србије ка реформисању нашег друштва у претходних више од 20 година дала је Мисија ОЕБС-а и уверени смо да ћемо у периоду који је пред нама бити у прилици да наставимо ту добру сарадњу“, рекао је Селаковић.

Он је навео да је за Београд изузетно важан статусно неутралан приступ када је у питању КиМ и додао да ОЕБС-ова мисија на КиМ представља највидиљивију статусно неутралну мисију у читавом ОЕБС-у, а и на самом терену, када је у питању наша јужна покрајина.

„Добили смо уверавања да ће до сада добро упражњавана пракса поштовања управо ове статусне неутралности ОЕБС-а бити настављена и у току шведског председавања, како по питању деловања на терену, тако и приликом посета КиМ и учешћа представника привремених институција самоуправе на састанцима са мисијом ОЕБС-а на КиМ“, рекао је Селаковић.

Навео је да је на састанку било речи и о реформама које се спроводе у српском друштву.

„Дотакли смо се питања очувања и заштите људских права, медијских слобода, а нарочито родне равноправности, веће заступљености жена у функционисању нашег политичког система и јавних институција“, рекао је Селаковић.

На састанку је, каже, било речи и о дијалогу Београда и Приштине као нечему што је, истиче, од суштинске важности за даље функционисање читавог региона, а не само заштите наших државних и националних интереса.

Председвајућа ОЕБС-у истакла је снажно партнерство ОЕБС-а и Србије у стратешким приоритетима, те нагласила да је Србија постигла општи напредак, додајући да фокус сада треба да буде на независности судства, унапређењу слободних и независних медија и борби против организованог криминала.

ОЕБС је, како је истакла, спреман да настави да подржава тај пут Србије.

Линде је нагласила улогу коју Србија има у подржавању регионалне безбедности и додала да је за сваку похвалу што је Србија понудила вакцинацију земљама у региону.

Поручила је да ће Шведска наставити да пружа снажну подршку европским интеграцијама Србије и додала да се радује даљем оснаживању сарадње између ОЕБС-а и Србије, као и између Шведске и Србије.

Извор: Танјуг