Printer Friendly Version Подршка приоритетима шведског председавања ОЕБС-у @ 25 May 2021 02:38 PM

25. мај 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић састали су се данас у одвојеним сусретима са председавајућом Организације за европску безбедност и сарадњу и министарком спољних послова Краљевине Шведске Ан Линде на којима је разговарано о приоритетима у сарадњи са ОЕБС-ом, европском путу Србије, реформама у области владавине права, медијским слободама, борби против организованог криминала и јачању билатералне и економске сарадње са Шведском.

Председник Вучић је истакао изузетну сарадњу Србије са ОЕБС-ом и додао да наша земља посебно цени подршку Мисије у свеобухватном реформском процесу у Србији, укључујући експертизу у програмским областима попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације.

Саговорници су се сагласили да је улога ОЕБС-а веома значајна за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, опредељена да даје пун допринос регионалној стабилности.

„За Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима“, истакао је Вучић и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља темељно полазиште спољне политике Србије.

Говорећи о европском путу Србије, председник Вучић је изразио захвалност због подршке коју Шведска пружа нашој земљи уз посебан акценат на спремности да пренесе своја искуства у процесу приступања ЕУ. Председник је подвукао да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.

Србија је у претходном периоду остварила и запажене резултате у области владавине права, посебно у борби против корупције и независности рада правосудних органа, али и по питању родне равноправности, слободе медија, насиља у породици и свим врстама дискриминације.

Председник Вучић и министарка Линде су посебно истакли потенцијале у области интензивирања економских односа, што укључује и додатно повећање трговинске размене, као и већи прилив шведских инвестиција у нашу земљу.

Премијерка Брнабић је истакла подршку приоритетима шведског председавања ОЕБС-у. Говорећи о реформским процесима, она је пренела личну посвећеност раду на пољу слободе медија и безбедности новинара и нагласила да је грађење међусобног поверења циљ који је могуће достићи.

Говорећи о уставним променама, Брнабић је саговорници пренела да су уставни амандмани у скупштинској процедури, а да се завршетак читавог процеса, који је подразумевао и широку јавну расправу, уз претходно уважене примедбе Венецијанске комисије, очекује до краја године.

Када је реч о европским интеграцијама, премијерка је замолила за подршку Шведске за отварање кластера у преговарачком процесу и истакла да би то био добар сигнал за грађане Србије када је реч о приступању Европској унији.

Линде је истакла да је Србија постигла напредак у реформама, али да је неопходно радити на њиховој даљој имплементацији. На том путу, Србија има апсолутну подршку организације којом председава.

Линде је указала на то да је Србија добро одреаговала на изазове током пандемије вируса корона и похвалила донацију вакцина земљама у региону.

Када је реч о економији, саговорница премијерке Брнабић је додала да је Шведска инвеститор који у Србији све више улаже, да су билатерални односи добри и да, такође, подржава дијалог Београда са Приштином уз посредство ЕУ.

Извор: www.predsednik.rs / www.srbija.gov.rs
Фото: www.predsednik.rs / www.srbija.gov.rs