Printer Friendly Version У Летонији је на снази ограничење кретања услед великог ширења пандемије COVID 19 @ 22 October 2021 11:55 AM

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Летонији је уведено ванредно стање 11.10.2021. године, а мере ограничења ће трајати до 15. новембра 2021. године.
Током ванредног стања у Летонији су уведена следећа ограничења:
- Забрањена су сва јавна и приватна окупљања.
- У периоду од 20:00 часова до 05:00 часова забрањено је кретање осим у случајевима ургентне потребе. Лица која у том периоду нужно морају да буду ван места становања у обавези су да о томе испуне сертификат (преузима се са интернета).
- Само лица која неизоставно морају да путују ван места становања могу се током ноћи кретати од своје куће до аеродрома или железничке станице.
- Окупљање је дозвољено само лицима из једног домаћинства.
- У свим јавним просторијама обавезни је ношење маски за лице.
- Продавнице или службе које нуде ургентне услуге могу бити отворене од 6:00 до 19:00 часова.
- Биће отворене само продавнице неопходних потрепштина (продавнице прехрамбених производа, укључујући ветеринарске продавнице, оптичари, продавнице сточне хране, продајна места за штампу, продавнице средстава за хигијену, продавнице телекомуникационих добара и услуга, цвећаре, продајна места авио, возних и аутобуских карата).
- Бензинске пумпе и апотеке ће радити 24 сата.
- Кетеринг службе могу да пружају само услуге оброка за понети;
- На Рига Аеродрому могу се служити оброци, уз поштовање епидемиолошких мера;
- Услуге у салонима лепоте и „велнес“ центрима нису дозвољене;
- Образовне институције ће продужити школски распуст до 29. октобра о.г. После тог периода ће само ученици од 1. до 3. разреда похађати наставу, а за све друге полазнике настава ће бити организована на даљину.
- Све културне и спортске манифестације се отказују до 15. новембра 2021. године.

- Влада Летоније саветује грађанима да, без преке потребе, не путују у иностранство, као и да воде рачуна о ограничењима која су уведена у другим земљама током пандемије COVID-19.

- Услови за путовање у Летонију нису промењени: (https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje).