Printer Friendly Version U Letoniji je na snazi ograničenje kretanja usled velikog širenja pandemije COVID 19 @ 22 October 2021 11:56 AM

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Letoniji je uvedeno vanredno stanje 11.10.2021. godine, a mere ograničenja će trajati do 15. novembra 2021. godine.
Tokom vanrednog stanja u Letoniji su uvedena sledeća ograničenja:
- Zabranjena su sva javna i privatna okupljanja.
- U periodu od 20:00 časova do 05:00 časova zabranjeno je kretanje osim u slučajevima urgentne potrebe. Lica koja u tom periodu nužno moraju da budu van mesta stanovanja u obavezi su da o tome ispune sertifikat (preuzima se sa interneta).
- Samo lica koja neizostavno moraju da putuju van mesta stanovanja mogu se tokom noći kretati od svoje kuće do aerodroma ili železničke stanice.
- Okupljanje je dozvoljeno samo licima iz jednog domaćinstva.
- U svim javnim prostorijama obavezni je nošenje maski za lice.
- Prodavnice ili službe koje nude urgentne usluge mogu biti otvorene od 6:00 do 19:00 časova.
- Biće otvorene samo prodavnice neophodnih potrepština (prodavnice prehrambenih proizvoda, uključujući veterinarske prodavnice, optičari, prodavnice stočne hrane, prodajna mesta za štampu, prodavnice sredstava za higijenu, prodavnice telekomunikacionih dobara i usluga, cvećare, prodajna mesta avio, voznih i autobuskih karata).
- Benzinske pumpe i apoteke će raditi 24 sata.
- Ketering službe mogu da pružaju samo usluge obroka za poneti;
- Na Riga Aerodromu mogu se služiti obroci, uz poštovanje epidemioloških mera;
- Usluge u salonima lepote i „velnes“ centrima nisu dozvoljene;
- Obrazovne institucije će produžiti školski raspust do 29. oktobra o.g. Posle tog perioda će samo učenici od 1. do 3. razreda pohađati nastavu, a za sve druge polaznike nastava će biti organizovana na daljinu.
- Sve kulturne i sportske manifestacije se otkazuju do 15. novembra 2021. godine.

- Vlada Letonije savetuje građanima da, bez preke potrebe, ne putuju u inostranstvo, kao i da vode računa o ograničenjima koja su uvedena u drugim zemljama tokom pandemije COVID-19.

- Uslovi za putovanje u Letoniju nisu promenjeni: (https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje).