Printer Friendly Version РЕФЕРЕНДУМ: МОГУЋНОСТ ГЛАСАЊA У КРАЉЕВИНИ ШВЕДСКОЈ – ДОПУНА ИНФОРМАЦИЈЕ @ 9 December 2021 02:23 PM

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022.године, преносимо део обавештења Министарства државне управе и локалне самоуправе:

''Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у Краљевини Шведској.''
Обавештење Министарства спољних послова можете прочитати на нашем сајту.

Позивамо вас да изразите своју слободну вољу на предстојећем референдуму

Сваки држављанин Републике Србије који има пријављено место пребивалишта у Републици Србији и који је уписан у бирачки списак може да се изјасни на предстојећем Референдуму.
Уколико нема пријављену адресу боравишта у Р.Србији не може бити уписан у Бирачки списак.
Потребно је да свако лично провери да ли је уписанан у бирачки списак електронским путем.
Провера се врши на следећем електронском порталу, ОВДЕ:

Начин пријављивања за референдум 16.01.2021.

Уколико сте проверили податак о упису у бирачки списак и уколико сте уписани неопходне је да Амбасади Републике Србије у Стокхолму поднесете Захтев да ћете своје бирачко право остварити 16. јануара 2022. године у Краљевини Швеској.
Поступак је следећи:
1. Попунити образац Захтева са тачним подацима, читко написан - Прилог 2
2. Фотокопирати важећи  пасош или важећу личну карту

3. Доставити ова два документа најкасније до 20. децембра 2021. године Амбасади Р. Србије у Штокхолму на један од неколико начина:

3.1. Лично, радним даном од 10:00 до 13:00 часова
3.2. Поштом, на адресу: Hantverkargatan 26 / III 112 21 Stockholm
3.3. Скениране документе мејлом, на мејл адресу: konzul.rs@telia.com

Поступак за оне који нису уписани у бирачки списак
Уколико, након провере, ваше име није уписано у бирачки списак а имате уредно пријављено боравиште у Републици Србији потребно је да попуните додатни образац – Прилог 1.
Конзуларно одељење ће, службеним путем, поднети Захтев за упис у бирачки списак надлежној јединици локалне самоуправе (Град или Општина у Р. Србији) сходно пријављеном месту пребивалишта у Републици Србији.
Оба обрасца, образац Захтев за упис у бирачко место и образац Захтева да ће особа гласати у иностранству достављају се истовремено уз фотокопију важећег пасоша или личне карте.

Републичка изборна комисија доноси одлуку о отварању бирачког места уколико је регистровано најмање 100 особа које су се пријавиле са уредном и важећом документацијом.
Уколико број регистрованих/пријављених буде мањи од 100 особа Републичка изборна комисија неће отварати бирачко место у Краљевини Шведској

Прилог 1: З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Прилог 2: З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ