Printer Friendly Version Novi propisi prilikom ulaska državljana Republike Srbije u Kraljevinu Švedsku @ 27 December 2021 11:40 AM

Zbog povećanog rizika od širenja pandemije Covid-19, švedska Vlada je nedavno donela odluku o novim propisima prilikom ulaska stranih državljana u Kraljevinu Švedsku. Novom odlukom švedske Vlade, koja se primenjuje od 28.12.2021. godine i na državljane R. Srbije, lica koja imaju digitalnu potvrdu EU o vakcinaciji (EU digital COVID-19 certificate) izdatu u Srbiji, mogu da uđu u Švedsku, pod uslovom da imaju i negativan rezultat testa na Covid-19, ne stariji od 72 časa od trenutka uzimanja uzorka. Test je obavezan i za maloletna lica starosne dobi od 12 do 18 godina.
Prema zahtevu švedskog Ministarstva zdravlja potvrda o negativnom rezultatu testa na COVID-19 mora da bude na engleskom, francuskom, švedskom, norveškom ili danskom jeziku, kao i da sadrži sledeće podatke:
- Ime i prezime osobe koja je testirana,
- Datum i vreme kada je uzet uzorak za testiranje,
- Bolest ili infektivni agens, COVID-19 (SARS-CoV-2 ili jedna od njegovih varijanti),
- Tip testa: antigen test, PCR test, LAMP test ili TMA test,
- Negativan rezultat testa,
- Naziv, broj telefona i adresa ustanove koja je izdala potvrdu, odnosno laboratorije u kojoj je rađen test.

Od zabrane ulaska u Kraljevinu Švedsku mogu biti izuzete osobe koje dolaze radi urgentnog lečenja ili iz hitnog porodičnog razloga, uz prezentovanje dokaza o tome i negativan rezultat testa na COVID-19, ne stariji od 72 sata. Takođe, od zabrane ulaska u Švedsku izuzeta su i lica koja imaju dozvolu boravka u Švedskoj, zaposleni u transportnom sektoru, putnici u tranzitu, diplomate akreditovane u Švedskoj, kao i lica koja dolaze na poziv zvaničnih organa Švedske, s tim što je i za ta lica obavezan negativan rezultat testa.
Nova odluka švedske Vlade važiće do 31. januara 2022. godine, kada se očekuje njeno ponovno razmatranje u zavisnosti od epidemiološke situacije u Kraljevini Švedskoj.