Printer Friendly Version Нови прописи приликом уласка држављана Републике Србије у Републику Летонију @ 27 December 2021 12:27 PM

Сва лица која путују у Летонију у обавези су да попуне електронски формулар на веб страници www.covidpass.lv, не раније од 48 часова пре уласка у Летонију, као и да пруже на увид документа у вези са вакцинацијом, тестирањем или опоравком од COVID-19.
Ограничења уласка у Летонију зависе од државе из које лице путује, као и од доказа о вакцинацији, тестирању или опоравку од COVID-19. Вакцинација и опоравак, као и негативан резултат теста се доказују ЕU COVID-19 електронском потврдом (interoperable EU COVID certificate) или потврдом о вакцинацији или опоравку која је издата у САД, Аустралији или Канади.
Лица која долазе у Летонију, а потпуно су вакцинисана против COVID-19 у САД, Аустралији или Канади могу да добију краткотрајну потврду о вакцинацији за коришћење у Летонији. Потврда која се издаје само за територију Летоније еквивалентна је ЕU COVID-19 електронској потврди и важи 30 дана од дана издавања. Потврду издају туристички информациони центри који имају уговор са Националном службом за здравље.
У циљу ограничења ширења омикрон варијанте COVID-19, свим путницима који улазе у Летонију, укључујући и лица која имају ЕU COVID-19 електронску потврду, омогућено је да се бесплатно тестирају на територији међународног аеродрома Рига.
Држављанима Републике Србије који поседују ЕU COVID-19 електронску потврду о вакцинацији (прележаној болести или тестирању), у електронској или писаној форми, дозвољен је улазак у Летонију под условом да попуне електронски формулар на веб страници www.covidpass.lv, не раније од 48 часова пре уласка у Летонију. Ова лица нису у обавези да иду у самоизолацију. Овлашћени службеници аеродрома Рига, као и полиција, имају право да захтевају тестирање лица приликом уласка у Летонију, према процени.
Држављанима Р. Србије, који не поседују ЕU COVID-19 потврду, није дозвољен туристички или приватни долазак у Летонију, с обзиром да се Р. Србија налази на листи подручја високог ризика заразе.
Улазак у Летонију, из држава високог ризика заразе, дозвољен је држављанима Летоније, лицима која имају регулисан стални боравак у Летонији, или визу типа „Д“ за дужи боравак, уз ЕU COVID-19 потврду и пријаву на летонски сајт.
Лица која долазе из Р. Србије или транзитирају преко Србије, а испуњавају услов за улазак у Летонију, у обавези су да имају негативан PCR тест, не старији од 72 сата пре уласка у Летонију, или антиген тест не старији од 48 часова и да, најраније 48 сати пре преласка летонске границе, испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv у који је унет податак о негативном тесту на COVID-19. Такође су обавезни и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на летонски сајт). По уласку у Летонију у обавези су да се електронским путем региструју за PCR тест и обаве га о сопственом трошку у наредна 24 сата. До добијања резултата лица бораве у самоизолацији, на пријављеној адреси или у неком од туристичких смештаја који је за то одредила Развојна агенција Летоније. 
Тест није обавезан за децу до 12 година старости, дипломате акредитоване у Летонији и дипломатске курире, особе које долазе на позив званичника Летоније, запослене и чланове посада пружаоца услуга превоза терета и путника, поморце и припаднике трговачке флоте на путу ка, или враћању са брода, путницима авио компанија који путују у транзиту без напуштања рестриктивне зоне аеродрома до 24 сата, држављанима чланица ЕУ и лицима са сталним боравком у општинама Валка (Летонија) и Валга (Естонија), држављанима ЕУ у пограничној области, као и лицима са сталном дозволом боравка у ЕУ запосленим, или на студијама у пограничној области.

Изузетак од забране уласка у Летонију односи се на:
- Држављане Летоније, чланове њихових породица, лица за дозволом боравка у Летонији, странце који путују преко Летоније у транзиту да би се вратили у земљу свог сталног боравка.
- Држављане ЕУ, ЕЗ, Швајцарске и чланове њихових породица и сталне становнике тих земаља као и држављане ВБ и чланове њихових породица који су у транзиту до државе порекла.
- Запослене и чланове посаде пружаоца услуга превоза терета и путника.
- Поморце на путу до, или враћању са брода.
- Стране држављане који раде по уговору у Летонији који је признала Инвестициона и развоја агенција Летоније.
- Стране дипломате и чланови њихових породица који су у транзиту преко територије Летоније према држави службовања или држави порекла, као и особље страних ДК мисија и међународних организација који ће привремено обављати дужности у Летонији и државне службенике и запослене у дипломатско-конзуларним представништвима приликом обављања службених функција.
- Држављане Летоније који су чланови званичних делегација.
- Редовне студенте и студенте на размени, уколико имају писмени доказ високошколске установе да је обавезно присуство на студијама.
- Спортисте, спортске раднике и представнике међународних спортских организација акредитованих за учешће на међународној спортској манифестацији, или чије учешће је обавезно у складу са процедуром утврђеном Законом о спорту.
- Лица која долазе ради лечења, уз одобрење надлежне Здравствене службе, лица у пратњи болесника уколико се ради о малолетном лицу или ако је пратња неопходна.
- Културне раднике чији је долазак у Летонију везан за пружање услуга у култури и организацију јавних догађаја, на позив Министарства културе.
- Спортисте сениорских тимова Летоније, Олимпијског тима или Параолимпијског тима, као и спортисте летонског тима који путују ради учешћа на међународним такмичењима за олимпијаду или параолимпијаду, учеснике техничких спортова и дисциплина, запослене у спорту који пружају услуге индивидуалним спортистима и који се налазе на листи чланова њиховог тима која је одобрена од стране Министарства образовања и науке, а који се враћају у земљу после међународних такмичења.
- Стране држављане запослене у научним институцијама и чланове њихових породица.  
- Особе које долазе у Летонију на позив председника, Скупштине, Владе или члана Владе, Уставног суда, Врховног суда, Државне ревизорске службе или министарства.
Путнике авио компанија који путују у транзиту без напуштања рестриктивне зоне аеродрома до 24 сата уз потврду о транзитирању.

17.01.2022.