Printer Friendly Version Novi propisi prilikom ulaska državljana Republike Srbije u Republiku Letoniju @ 27 December 2021 12:30 PM

Sva lica koja putuju u Letoniju u obavezi su da popune elektronski formular na veb stranici www.covidpass.lv, ne ranije od 48 časova pre ulaska u Letoniju, kao i da pruže na uvid dokumenta u vezi sa vakcinacijom, testiranjem ili oporavkom od COVID-19.
Ograničenja ulaska u Letoniju zavise od države iz koje lice putuje, kao i od dokaza o vakcinaciji, testiranju ili oporavku od COVID-19. Vakcinacija i oporavak, kao i negativan rezultat testa se dokazuju EU COVID-19 elektronskom potvrdom (interoperable EU COVID certificate) ili potvrdom o vakcinaciji ili oporavku koja je izdata u SAD, Australiji ili Kanadi.
Lica koja dolaze u Letoniju, a potpuno su vakcinisana protiv COVID-19 u SAD, Australiji ili Kanadi mogu da dobiju kratkotrajnu potvrdu o vakcinaciji za korišćenje u Letoniji. Potvrda koja se izdaje samo za teritoriju Letonije ekvivalentna je EU COVID-19 elektronskoj potvrdi i važi 30 dana od dana izdavanja. Potvrdu izdaju turistički informacioni centri koji imaju ugovor sa Nacionalnom službom za zdravlje.
U cilju ograničenja širenja omikron varijante COVID-19, svim putnicima koji ulaze u Letoniju, uključujući i lica koja imaju EU COVID-19 elektronsku potvrdu, omogućeno je da se besplatno testiraju na teritoriji međunarodnog aerodroma Riga.
Državljanima Republike Srbije koji poseduju EU COVID-19 elektronsku potvrdu o vakcinaciji (preležanoj bolesti ili testiranju), u elektronskoj ili pisanoj formi, dozvoljen je ulazak u Letoniju pod uslovom da popune elektronski formular na veb stranici www.covidpass.lv, ne ranije od 48 časova pre ulaska u Letoniju. Ova lica nisu u obavezi da idu u samoizolaciju. Ovlašćeni službenici aerodroma Riga, kao i policija, imaju pravo da zahtevaju testiranje lica prilikom ulaska u Letoniju, prema proceni.
Državljanima R. Srbije, koji ne poseduju EU COVID-19 potvrdu, nije dozvoljen turistički ili privatni dolazak u Letoniju, s obzirom da se R. Srbija nalazi na listi područja visokog rizika zaraze.
Ulazak u Letoniju, iz država visokog rizika zaraze, dozvoljen je državljanima Letonije, licima koja imaju regulisan stalni boravak u Letoniji, ili vizu tipa „D“ za duži boravak, uz EU COVID-19 potvrdu i prijavu na letonski sajt.
Lica koja dolaze iz R. Srbije ili tranzitiraju preko Srbije, a ispunjavaju uslov za ulazak u Letoniju, u obavezi su da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre ulaska u Letoniju, ili antigen test ne stariji od 48 časova i da, najranije 48 sati pre prelaska letonske granice, ispune elektronski upitnik na veb sajtu www.covidpass.lv u koji je unet podatak o negativnom testu na COVID-19. Takođe su obavezni i da na graničnom prelazu pokažu dobijeni QR kod (potvrda o prijavi na letonski sajt). Po ulasku u Letoniju u obavezi su da se elektronskim putem registruju za PCR test i obave ga o sopstvenom trošku u naredna 24 sata. Do dobijanja rezultata lica borave u samoizolaciji, na prijavljenoj adresi ili u nekom od turističkih smeštaja koji je za to odredila Razvojna agencija Letonije. 
Test nije obavezan za decu do 12 godina starosti, diplomate akreditovane u Letoniji i diplomatske kurire, osobe koje dolaze na poziv zvaničnika Letonije, zaposlene i članove posada pružaoca usluga prevoza tereta i putnika, pomorce i pripadnike trgovačke flote na putu ka, ili vraćanju sa broda, putnicima avio kompanija koji putuju u tranzitu bez napuštanja restriktivne zone aerodroma do 24 sata, državljanima članica EU i licima sa stalnim boravkom u opštinama Valka (Letonija) i Valga (Estonija), državljanima EU u pograničnoj oblasti, kao i licima sa stalnom dozvolom boravka u EU zaposlenim, ili na studijama u pograničnoj oblasti.

Izuzetak od zabrane ulaska u Letoniju odnosi se na:
- Državljane Letonije, članove njihovih porodica, lica za dozvolom boravka u Letoniji, strance koji putuju preko Letonije u tranzitu da bi se vratili u zemlju svog stalnog boravka.
- Državljane EU, EZ, Švajcarske i članove njihovih porodica i stalne stanovnike tih zemalja kao i državljane VB i članove njihovih porodica koji su u tranzitu do države porekla.
- Zaposlene i članove posade pružaoca usluga prevoza tereta i putnika.
- Pomorce na putu do, ili vraćanju sa broda.
- Strane državljane koji rade po ugovoru u Letoniji koji je priznala Investiciona i razvoja agencija Letonije.
- Strane diplomate i članovi njihovih porodica koji su u tranzitu preko teritorije Letonije prema državi službovanja ili državi porekla, kao i osoblje stranih DK misija i međunarodnih organizacija koji će privremeno obavljati dužnosti u Letoniji i državne službenike i zaposlene u diplomatsko-konzularnim predstavništvima prilikom obavljanja službenih funkcija.
- Državljane Letonije koji su članovi zvaničnih delegacija.
- Redovne studente i studente na razmeni, ukoliko imaju pismeni dokaz visokoškolske ustanove da je obavezno prisustvo na studijama.
- Sportiste, sportske radnike i predstavnike međunarodnih sportskih organizacija akreditovanih za učešće na međunarodnoj sportskoj manifestaciji, ili čije učešće je obavezno u skladu sa procedurom utvrđenom Zakonom o sportu.
- Lica koja dolaze radi lečenja, uz odobrenje nadležne Zdravstvene službe, lica u pratnji bolesnika ukoliko se radi o maloletnom licu ili ako je pratnja neophodna.
- Kulturne radnike čiji je dolazak u Letoniju vezan za pružanje usluga u kulturi i organizaciju javnih događaja, na poziv Ministarstva kulture.
- Sportiste seniorskih timova Letonije, Olimpijskog tima ili Paraolimpijskog tima, kao i sportiste letonskog tima koji putuju radi učešća na međunarodnim takmičenjima za olimpijadu ili paraolimpijadu, učesnike tehničkih sportova i disciplina, zaposlene u sportu koji pružaju usluge individualnim sportistima i koji se nalaze na listi članova njihovog tima koja je odobrena od strane Ministarstva obrazovanja i nauke, a koji se vraćaju u zemlju posle međunarodnih takmičenja.
- Strane državljane zaposlene u naučnim institucijama i članove njihovih porodica.  
- Osobe koje dolaze u Letoniju na poziv predsednika, Skupštine, Vlade ili člana Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Državne revizorske službe ili ministarstva.
Putnike avio kompanija koji putuju u tranzitu bez napuštanja restriktivne zone aerodroma do 24 sata uz potvrdu o tranzitiranju.

17.01.2022.