Printer Friendly Version Значајан простор за унапређење економске сарадње са Летонијом @ 31 January 2022 12:42 PM

31. јануар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Републике Летоније Едгарсом Ринкевичсом о билатералним односима, економској и трговинској сарадњи и напретку Србије у процесу европских интеграција.

Брнабић је изнела став о стратешком опредељењу Србије за приступање Европској унији, истичући да веома цени подршку коју Летонија пружа нашој земљи на њеном европском путу, а нарочито за отварање Кластера 4 у децембру прошле године.
Она је изразила очекивање да ће, током француског председавања Савету ЕУ, Србија отворити и Кластер 3, који се односи на конкурентност и инклузивни раст.
Према њеним речима, Србија се залаже за напредак Западног Балкана на европском путу, који је од суштинског значаја за стабилност региона.
Премијерка је изразила захвалност Летонији на доприносу безбедности на Косову и Метохији кроз значајно учешће у саставу мисија КФОР и ЕУЛЕКС, оценивши да је присуство ових мисија и даље неопходно и да умногоме утиче на сигурност грађана.
Шеф летонске дипломатије похвалио је напредак Србије на пољу евроинтеграција, нагласивши да су успешно спроведеним референдумом о уставним променама учињени значајни кораци у области реформе правосуђа, кључни за даљи напредак у области владавине права.
Он је оценио да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње и повећање обима спољнотрговинске размене, додавши да је Летонија, када епидемиолошки услови дозволе, отворена за директне контакте привредника двеју земаља, који би могли допринети снажнијој економској сарадњи.
Две стране су посебно нагласиле могућности сарадње у области биоекономије.
Ринкевичс је пренео подршку Летоније нормализацији односа и остваривању напретка у дијалогу Београда и Приштине, уз пуну примену договореног, истичући да ова земља чврсто подржава поштовање демократских процеса и став да је неопходно омогућити гласање Срба који живе на Космету на предстојећим изборима.
Премијерка Србије и министар спољних послова Летоније изразили су уверење да ће, по завршетку пандемије, бити интензивирани и политички контакти на највишем нивоу како би се продубила билатерална сарадња двеју држава.
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs