Printer Friendly Version Селаковић: продубљивање сарадње са Летонијом на путу Србије ка ЕУ @ 31 January 2022 01:12 PM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Републике Летоније Едгаром Ринкевичсом и захвалио на подршци коју Летонија пружа нашој земљи на путу ка ЕУ.
Министар Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка рекао да је задовољан разговором, који је, између осталог, био усмерен на продубљивање сарадње са Летонијом у процесу евроинтеграција.
“О нашим плановима и намерама сведочи и Меморандум о сарадњи два министарства спољних послова који смо управо потписали, а који дефинише нашу добру вољу да у наредном периоду одржавамо редовне политичке консултације, да размењујемо искуства у области европских интеграција, али и дајемо допринос као два министарства додатном развоју економске сарадње”, навео је шеф српске дипломатије.
Према његовим речима, европски пут Србије је нешто што је константа и стратешко опредељење наших грађана и наше државе.
Министар Селаковић је пренео да је са колегом из Летоније разговарао о политичким догађајима у регионима у којима се две државе налазе, о продубљивању сарадње, као и о дијалогу Београда и Приштине, о нужности да се дијалог настави, али и да се спроведу до сада постигнути споразуми, нарочито када је реч о оснивању Заједнице српских општина.
Према његовим речима, од Првог бриселског споразума је прошло више од три хиљаде дана а да Приштина још увек није извршила своје обавезе.
“Наставићемо разговор на ову тему. Изразио сам захвалност колеги на спремности Летоније да повећа свој контингент у оквиру јединица Kфора, што нама значи много када је у питању очување и одржавање безбедности и стабилности на терену“, нагласио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је рекао да је са колегом из Летоније разговарао и о сарадњи на мултилатералном плану и спремности обе државе да подрже међусобне кандидатуре у предстојећем периоду, а посебно је поздравио иницијативу летонског колеге о именовању Бојана Kостића за почасног козула у Србији.
Kако је навео, сагласили су се да је економско-трговинска сарадња две земље на скромном нивоу, да постоји много више шанси да се она у будућности развија, а било је речи и о сарадњи у области ИТ.
Министар спољних послова Летоније Едгар Ринкевичс констатовао је да је Србија протеклих година направила огроман напредак у процесу евроинтеграција и честитао на успешно спроведеном референдуму о уставним променама.
„За Летонију је важно да постоји кредибилан процес проширења ЕУ на западном Балкану и да земље кандидати испуне све критерујуме, од пољопривреде, владавине права и правосуђа, до усклађивања спољних политика“, рекао је Ринкевичс. 

Како је додао, постигнута је сагласност да на билатералном нивоу недостаје редован дијалог на високом нивоу, али постоји обострана жеља да се то исправи.
Када је реч о економским односима сарадњи, министар Ринкевичс је констатовао да постоји велики простор за интензивирање сарадње пре свега у ИТ сектору.
Он је додо и да Летонија подржава дијалог Београда и Приштине и да је става да сви споразуми који су постигнути морају да буду имплементирани.