Printer Friendly Version Selaković: produbljivanje saradnje sa Letonijom na putu Srbije ka EU @ 31 January 2022 01:22 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Letonije Edgarom Rinkevičsom i zahvalio na podršci koju Letonija pruža našoj zemlji na putu ka EU.
Ministar Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka rekao da je zadovoljan razgovorom, koji je, između ostalog, bio usmeren na produbljivanje saradnje sa Letonijom u procesu evrointegracija.
“O našim planovima i namerama svedoči i Memorandum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova koji smo upravo potpisali, a koji definiše našu dobru volju da u narednom periodu održavamo redovne političke konsultacije, da razmenjujemo iskustva u oblasti evropskih integracija, ali i dajemo doprinos kao dva ministarstva dodatnom razvoju ekonomske saradnje”, naveo je šef srpske diplomatije.
Prema njegovim rečima, evropski put Srbije je nešto što je konstanta i strateško opredeljenje naših građana i naše države.
Ministar Selaković je preneo da je sa kolegom iz Letonije razgovarao o političkim događajima u regionima u kojima se dve države nalaze, o produbljivanju saradnje, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o nužnosti da se dijalog nastavi, ali i da se sprovedu do sada postignuti sporazumi, naročito kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština.
Prema njegovim rečima, od Prvog briselskog sporazuma je prošlo više od tri hiljade dana a da Priština još uvek nije izvršila svoje obaveze.
“Nastavićemo razgovor na ovu temu. Izrazio sam zahvalnost kolegi na spremnosti Letonije da poveća svoj kontingent u okviru jedinica Kfora, što nama znači mnogo kada je u pitanju očuvanje i održavanje bezbednosti i stabilnosti na terenu“, naglasio je ministar Selaković.
Šef srpske diplomatije je rekao da je sa kolegom iz Letonije razgovarao i o saradnji na multilateralnom planu i spremnosti obe države da podrže međusobne kandidature u predstojećem periodu, a posebno je pozdravio inicijativu letonskog kolege o imenovanju Bojana Kostića za počasnog kozula u Srbiji.
Kako je naveo, saglasili su se da je ekonomsko-trgovinska saradnja dve zemlje na skromnom nivou, da postoji mnogo više šansi da se ona u budućnosti razvija, a bilo je reči i o saradnji u oblasti IT.
Ministar spoljnih poslova Letonije Edgar Rinkevičs konstatovao je da je Srbija proteklih godina napravila ogroman napredak u procesu evrointegracija i čestitao na uspešno sprovedenom referendumu o ustavnim promenama.
„Za Letoniju je važno da postoji kredibilan proces proširenja EU na zapadnom Balkanu i da zemlje kandidati ispune sve kriterujume, od poljoprivrede, vladavine prava i pravosuđa, do usklađivanja spoljnih politika“, rekao je Rinkevičs. 

Kako je dodao, postignuta je saglasnost da na bilateralnom nivou nedostaje redovan dijalog na visokom nivou, ali postoji obostrana želja da se to ispravi.
Kada je reč o ekonomskim odnosima saradnji, ministar Rinkevičs je konstatovao da postoji veliki prostor za intenziviranje saradnje pre svega u IT sektoru.
On je dodo i da Letonija podržava dijalog Beograda i Prištine i da je stava da svi sporazumi koji su postignuti moraju da budu implementirani.