Printer Friendly Version Joksimović i Rinkevičs: Podrška Letonije evropskom putu Srbije @ 31 January 2022 01:41 PM

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom o evropskoj integraciji Srbije, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji na Zapadnom Balkanu.
Joksimović i Rinkevičs su se saglasili da je napredak Srbije u pregovorima u pristupanju važan za obe strane, za našu zemlju i za EU i države članice, jer pokazuje da nova metodologija proširenja EU daje očekivane rezultate.
„Imajući u vidu sve što je Srbija postigla, dostižući sva merila za otvaranje dva klastera, od kojih je jedan i otvoren u decembru, a posebno unapređujući vladavinu prava, važno je da je EU to prepoznala i da je naša zemlja pokazala da je pouzdan partner u svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa“, rekla je ministar.
Zahvaljujući Letoniji na podršci politici proširenja i otvaranju klastera 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje, na Međuvladinoj konferenciji u decembru prošle godine, naglasila je da su dobri bilateralni odnosi osnov i za dalje unapređenje saradnje u mnogim oblastima, a posebno političke i tehničke saradnje u pregovaračkom procesu Srbije i EU.
Joksimović je informisala letonskog kolegu o svim daljim aktivnostima koje Vlada preduzima kako bi realizovala reformu pravosuđa, kako jednu od ključnih za jačanje vladavine prava, ali i one iz oblasti Zelene agende, kao i ostale koje vode ispunjavanju kriterijuma za otvaranje ostalih klastera.
Rinkevičs je izjavio da je Letonija jedan od zagovornika politike proširenja Evropske unije, imajući u vidu i transformaciju koju je ta zemlja ostvarila u političkom i ekonomskom pogledu u svojoj integraciji u Uniju.
Naglasio je da će Srbija imati podršku Letonije za sve reforme koje vode demokratizaciji društva, vladavini prava, jačanju dijaloga i bezbednosti u regionu, a koje uz sve ostale, čine osnov za članstvo u EU.
Joksimović i Rinkevičs razgovarali su posebno i o aktuelnim pitanjima očuvanja evropske i energetske bezbednosti.