Printer Friendly Version Uručenje državnih odlikovanja Republike Srbije Dini i Jovanu Rajsu, u Ambasadi Srbije u Stokholmu, 29. marta 2022. godine @ 31 March 2022 11:46 AM

U Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu je upriličena ceremonija uručenja odlikovanja „Ordena srpske zastave trećeg stepena“, koja su Ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, povodom Dana državnosti 15.februara 2022, dodeljena Dini Rajs i Jovanu Rajsu, „za naročite zasluge u očuvanju kulture sećanja na Holokaust“.
U pozdravnom govoru, ambasador Dragan Momčilović je ukazao da su odlikovanja dodeljena Dini i Jovanu Rajsu, kao članovima jevrejske zajednice u Srbiji, koji su preživeli Holokaust i koji, kao poznati intelektualci u Švedskoj, u kontinuitetu, svojim aktivnostima doprinose očuvanju kulture sećanja na Holokaust i borbi protiv antisemitizma. Zahvaljujući njihovim književnim delima i svedočenjima o ličnim iskustvima iz perioda Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije, posebno u Novom Sadu i Beogradu, kod današnjih i budućih generacija će biti odnegovana sećanja o stradanjima Jevreja, Srba i Roma, ali i o značajnoj pomoći koju su srpske porodice tog vremena pružale Jevrejima kako bi se sačuvali njihovi životi.
Dina i Jovan Rajs su, uz zahvalnost za dodeljena odlikovanja, istakli da Srbija nikada nije pokazivala antisemitizam, kao i da je srpski narod bio jedini u Evropi koji je štitio i spasavao svoje Jevreje, uključujući i njih, za vreme Drugog svetskog rata.
Prijemu u Ambasadi su prisustvovali ćerka, unuci, drugi srodnici i prijatelji bračnog para Rajs, Anja Jan Gunter, nadležna za Srbiju u Direkciji za EU MIP Švedske, austrijska ambasadorka u Švedskoj Gudrun Graf sa suprugom, kao i celokupan kolektiv Ambasade Srbije u Stokholmu.