Printer Friendly Version Обележен дан Светог Саве у Стокхолму @ 29 January 2024 12:47 PM

У суботу, 27. јануара 2024. свечано је у Стокхолму обележен дан Светог Саве у Стокхолму. Литургији одржаној у цркви Светог Саве у Стокхолму, поред свештенства стокхолмске парохије, присуствовали су и ректор Богословије Свети Сава у Београду, протођакон Радомир Врућинић, отац Игор Давидовић, архијерејски намесник за Скандинавију епархије Британско-скандинавске и Амбасадор Републике Србије у Стокхолму, Јелена Чукић Матић са колективом Амбасаде.

По први пут, због великог интересовања наше дијаспоре свечана Светосавска Академија је обележенa, уместо у просторијама цркве, у већем простору у центру Стокхолма. Oкупљене на Светосавској Академији је поздравио свештеник стокхолмске парохије отац Душан Раковић, који се захвалио дијаспори која је дошла у великом броју и пожелео добродошлицу у Краљевину Шведску амбасадору Републике Србије Јелени Чукић Матић.

Дијаспори се обратио и Радомир Врућинић, ректор Богословије Свети Сава, подсетивши окупљене на најважније заслуге Светог Саве. У свечаном програму учествовала су фолклорна удружења из три стокхолмске општине – Содертеље, Солна и  Ханинге, а додељене су и стипендије од стране стокхолмске парохије за три ученика из Стокхолма.