Printer Friendly Version Obeležen dan Svetog Save u Stokholmu @ 29 January 2024 12:49 PM

U subotu, 27. januara 2024. svečano je u Stokholmu obeležen dan Svetog Save u Stokholmu. Liturgiji održanoj u crkvi Svetog Save u Stokholmu, pored sveštenstva stokholmske parohije, prisustvovali su i rektor Bogoslovije Sveti Sava u Beogradu, protođakon Radomir Vrućinić, otac Igor Davidović, arhijerejski namesnik za Skandinaviju eparhije Britansko-skandinavske i Ambasador Republike Srbije u Stokholmu, Jelena Čukić Matić sa kolektivom Ambasade.

Po prvi put, zbog velikog interesovanja naše dijaspore svečana Svetosavska Akademija je obeležena, umesto u prostorijama crkve, u većem prostoru u centru Stokholma. Okupljene na Svetosavskoj Akademiji je pozdravio sveštenik stokholmske parohije otac Dušan Raković, koji se zahvalio dijaspori koja je došla u velikom broju i poželeo dobrodošlicu u Kraljevinu Švedsku ambasadoru Republike Srbije Jeleni Čukić Matić.

Dijaspori se obratio i Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Sveti Sava, podsetivši okupljene na najvažnije zasluge Svetog Save. U svečanom programu učestvovala su folklorna udruženja iz tri stokholmske opštine – Sodertelje, Solna i  Haninge, a dodeljene su i stipendije od strane stokholmske parohije za tri učenika iz Stokholma.