Printer Friendly Version REFERENDUM: MOGUĆNOST GLASANJA U KRALJEVINI ŠVEDSKOJ – DOPUNA INFORMACIJE @ 10 December 2021 01:50 PM

Povodom republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022.godine, prenosimo deo obaveštenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:
''Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u Kraljevini Švedskoj.''
Obaveštenje Ministarstva spoljnih poslova možete pročitati na našem sajtu.

Pozivamo vas da izrazite svoju slobodnu volju na predstojećem referendumu

Svaki državljanin Republike Srbije koji ima prijavljeno mesto prebivališta u Republici Srbiji i koji je upisan u birački spisak može da se izjasni na predstojećem Referendumu.
Ukoliko nema prijavljenu adresu boravišta u R.Srbiji ne može biti upisan u Birački spisak.
Potrebno je da svako lično proveri da li je upisanan u birački spisak elektronskim putem.
Provera se vrši na sledećem elektronskom portalu, OVDE:

Način prijavljivanja za referendum 16.01.2021.

Ukoliko ste proverili podatak o upisu u birački spisak i ukoliko ste upisani neophodne je da Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu podnesete Zahtev da ćete svoje biračko pravo ostvariti 16. januara 2022. godine u Kraljevini Šveskoj.
Postupak je sledeći:
1. Popuniti obrazac Zahteva sa tačnim podacima, čitko napisan - Prilog 2
2. Fotokopirati važeći  pasoš ili važeću ličnu kartu
3. Dostaviti ova dva dokumenta najkasnije do 20. decembra 2021. godine Ambasadi R. Srbije u Štokholmu na jedan od nekoliko načina:
3.1. Lično, radnim danom od 10:00 do 13:00 časova

3.2. Poštom, na adresu: Hantverkargatan 26 / III 112 21 Stockholm

3.3. Skenirane dokumente mejlom, na mejl adresu: konzul.rs@telia.com

Postupak za one koji nisu upisani u birački spisak

Ukoliko, nakon provere, vaše ime nije upisano u birački spisak a imate uredno prijavljeno boravište u Republici Srbiji potrebno je da popunite dodatni obrazac – Prilog 1.
Konzularno odeljenje će, službenim putem, podneti Zahtev za upis u birački spisak nadležnoj jedinici lokalne samouprave ( Grad ili Opština u R. Srbiji) shodno prijavljenom mestu prebivališta u Republici Srbiji.
Oba obrasca, obrazac Zahtev za upis u biračko mesto i obrazac Zahteva da će osoba glasati u inostranstvu dostavljaju se istovremeno uz fotokopiju važećeg pasoša ili lične karte.

Republička izborna komisija donosi odluku o otvaranju biračkog mesta ukoliko je registrovano najmanje 100 osoba koje su se prijavile sa urednom i važećom dokumentacijom.
Ukoliko broj registrovanih/prijavljenih bude manji od 100 osoba Republička izborna komisija neće otvarati biračko mesto u Kraljevini Švedskoj.

Prilog 1: Z A H T E V ZA UPIS U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK U REPUBLICI SRBIJI 

Prilog 2: Z A H T E V ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA DA  ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU